Historie

BRES was sinds de oprichting in 1965 het eerste tijdschrift voor ‘andersdenkenden’ waarin schrijvers als Jacques Bergier (Dageraad der magiërs), Erich von Däniken (Waren de goden kosmonauten), Immanuel Velikovsky (Werelden in botsing), een totaal ander beeld lieten zien van de wereld en de mensheid dan men in de schoolbanken voorgeschoteld had gekregen. In het tijdperk van de Beatles waren mensen bereid om zich open te stellen voor andere gedachten en mogelijkheden met betrekking tot ons wereldbeeld, bewustwording en spiritualiteit. BRES was spannend, baanbrekend en beslist een ‘must-have’ waar je niet omheen kon. BRES heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de bewustwording van het Nederlandse lezerspubliek.

BRES is in 1965 opgericht door J.P. Klautz, oud-directeur van Elsevier, naar het voorbeeld van het Franse tijdschrift Planète van Louis Pauwels en Jacques Bergier, auteurs van Dageraad der Magiërs. Ted Klautz heeft Bres gerund tot 1981, waarna hij de redactie overdroeg aan Simon Vinkenoog, Tom Ordelman en Martin Boot, terwijl Elsevier de nieuwe eigenaar/uitgever werd.

In 1984 werd Dries Langeveld de nieuwe eigenaar en hoofdredacteur van BRES tot aan zijn dood in 2005. Na het overlijden van Langeveld kwam het blad in handen van de uitgever Reinoud Douwes en Coen Simon werd hoofdredacteur. Hij werd in 2007 opgevolgd door John van Schaik die als ondertitel aan het tijdschrift toevoegde tijdschrift voor religie, wetenschap en gnosis. Door John van Schaik’s expertise in middeleeuwse mystiek, manicheïsme en gnostisch christendom had het tijdschrift een sterk gnostisch karakter.

Bekende medewerkers van BRES in de jaren 70, 80 en 90 waren onder meer Simon Vinkenoog (van 1968 tot 2004), Alexandra Gabrielli, Hubert Lampo, Colin Wilson, Jac Vroemen, Rufus C. Camphausen, Karen Hamaker, Robert Hartzema, Ludo Noens, John Anthony West, Prof. Gilles Quispel, Jan Gerhard Toonder, Christian Vandekerkhove en Noud van den Eerenbeemt.

Eind 2012 is het tijdschrift overgegaan naar VBK-Media/AnkhHermes en begin 2013 is John van Schaik opgevolgd door Emy ten Seldam, die in de jaren 70 bij uitgeverij N. Kluwer/Ankh-Hermes werkte, in de jaren 80/90 bij uitgeverij Terra en vanaf 1999 tot 2010 uitgever was bij Ankh-Hermes. De ondertitel van BRES werd nu gewijzigd in bewustzijn in beweging.

In de zomer van 2014 heeft Emy ten Seldam, samen met Edicola Publishing in Deventer, het tijdschrift overgenomen. Vanaf nr. 288 is het tijdschrift vernieuwd: full colour en 96 pag. in plaats van 80.